Historie ze světa kávy

28.04.2021

Lidé často vůbec netuší, že jsou oběťmi nekvalitních výrobků, které lze zakoupit v řetězcích a hypermarketech. Pojďme se teď krátce podívat na pár zajímavostí ze světa kávy, které by tě mohly a také měly zajímat.

  • Dle nejnovějších průzkumů bylo zjištěno, že 80% kávy, která se dá koupit v běžných hypermarketech, obchodech a řetězcích, je tato prodávaná káva až 2 roky stará!
  • Kávu v hypermarketech najdeme balenou v takzvaných "Reklamních obalech", kdy je obal kávy sice pro oči lákavý a nápisy se předhánějí ve výčtu krásných slov, ale faktem zůstává, že tato komerční - přepálená a zapařená káva, je zpracována a balena naprosto nevhodným způsobem, který má se skutečnou kávou jen pramálo společného!
  • Víš o tom, že káva by se měla vypít do 15 minut po jejím umletí, jinak rychle ztrácí nejen chuť, ale také své bohaté aroma?
  • Klasická "komerční káva", balená do "Reklamních obalů", obsahuje průměrně pouze 20% kvalitní kávy arabiky a zbytek jsou jen levné náhražky z velkofarem a mechanizovaných přímořských plantáží s kombinací náhražky a přidáváním levné Robusty.
  • Káva je po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem na světě.
  • Káva je druhou nejobchodovanější komoditou na světě - hned po oleji.
  • Víš o tom, že když piješ kávu, piješ vlastně ovoce? Kávová zrna jsou totiž středy bobulí kávovníku, kterému se říká "fazole".
  • Existují DVA druhy "fazolí" prvním je ARABICA a druhým je ROBUSTA.
  • ARABICA je vyšlechtěný druh kávovníku, pocházejícího z ROBUSTY.
  • Brazílie je již 160 let největším producentem (nekvalitní) kávy. Druhým největším producentem kávy je Vietnam a Kolumbie. Přesto celková produkce (nekvalitní) kávy z Brazílie, je dvakrát větší než součet veškeré produkce Vietnamu a Kolumbie dohromady.
  • Káva je úžasná také v tom, že má podobné náležitosti a složitosti jako PARFÉM. U kávy se hodnotí její ACIDITA, TĚLO, AROMA a VŮNĚ, KOMPLEXNOST a HLOUBKA. To, že je káva "složitá", je pak vidět na tom, jak nesmírně důležité je kávu dobře připravit a servírovat. Příprava a servis zásadně ovlivňují celkovou výslednou kvalitu a chuť kávy.

Ve všech marketech a řetězcích po celém světě, najdeš kávu označenou jako 100% Arabica. Pokud by to byla pravda, pak by tě běžný 250g balíček komerčně prodávané kávy vyšel až na trojnásobek uváděné prodejní ceny. 

Jak tito prodejci snižují cenu kávy? Dělá se to dvěma způsoby. Jednou variantou je smíchání drahé kávy Arabica, s mnohem levnější kávou Robusta. Tím dojde ke snížení výrobních nákladů. A tou druhou variantou jak snížit cenu kávy až ne neuvěřitelně nízké a až směšné cenové dno, se dosahuje díky velkosběrům a plně mechanizované sklizni na obřích přímořských plantážích v Brazílii.

Raději nechtěj ani vědět, jak kvalitní tato káva ve skutečnosti je, a jaké jedy vlastně piješ. Sám dobře víš, že ti tato kupovaná káva standardně nechutná, a přijde ti hořká a až kyselá, takže si do ní ještě přidáváš cukr a mléko - čímž si ještě více zaděláváš na opravdu vážné zdravotní problémy.

Tyto rádoby "kvalitní" a "značkové" kávy, jsou bohužel v důsledku velkoobchodního zpracování silně přepražené až spálené. Kávu proto parfémují a přidávají do ní látky pro zachování trvanlivosti, včetně antibiotik.

A po vypražení tuto ještě teplou kávu vakuově zabalí, aniž by se káva nechala vydýchat a uvolnila nežádoucí plyny a látky, které do kávy nepatří, a toto neprodyšně uzavřené balení expedují do svých obchodů a řetězců, kde často i více jak rok a někdy i více let trvá, než se tento "hnus" dostane až k tobě, ke koncovému zákazníkovi.

Co je to ROBUSTA

Divoce rostoucí kávovník Robusta, objevili Somálští pastevci koz, někdy kolem roku 400 n.l. Robusta je obsahuje až 2x více kofeinu. Větší obsah kofeinu však s sebou nese i jisté nevýhody. Kvalita Robusty je výrazně nižší než u káv Arabica. Robusta má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou hořkou nebo kyselkavou příchuť.

Robusta je méně náročná na pěstování a je i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na její cenu. Díky tomu, že má Robusta více kofeinu a že je cenově levnější, je také velmi často používána do levných kávových směsí.

Co je to ARABICA

První známky o pití šlechtěné kávy Arabica, pocházejí z roku 500 n.l. z Arábie, z přístavního města Mokka. Kávovník typu Arabica je mnohem náročnější na pěstování a šlechtění než Robusta. Vyžaduje více péče i lepší podnebí. Ty nejkvalitnější odrůdy se pěstují vysoko v horách ve výšce přes 1200 m.n.m. - celá náročnost ručního sběru a zpracování, se tak promítá i do celkové vyšší ceny kávy. Oproti Robustě se Arabica vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Arabica obsahuje asi o polovinu méně kofeinu, než Robusta.

Pár dalších zajímavostí a důležitých rad o kávě:

O kávě koluje množství mýtů a mnozí se bojí, že je zdraví škodlivá. Opak je však pravdou. Odborníci tvrdí, že káva obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinky. Jejich velkou část tvoří polyfenoly, což je významná skupina antioxidačních látek, které najdeme i v zeleném čaji či červeném víně.

 Kromě kofeinu s povzbuzujícím účinkem, je to také velké množství antioxidantů, zabraňujících oxidačnímu stresu a vysoký obsah draslíku a hořčíku, který má velký význam z hlediska výživy.

Deset důvodů proč pít KVALITNÍ ČERNOU kávu BEZ CUKRU a BEZ MLÉKA:

  • Snižuje riziko rakoviny - Byl prokázán ochranný, antioxidační účinek kávy v souvislosti s některými druhy rakoviny. Výzkumy ukázaly, že 2 šálky kávy denně snižují riziko výskytu rakoviny dělohy o 7%.
  • Onemocnění jater - Už 3 šálky kávy denně chrání před rizikem cirhózy. Káva také zmírňuje negativní účinky alkoholu.
  • Cukrovka - Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, neboť káva podporuje vylučování peptidů (organických chemických sloučenin) v trávicí soustavě, její pitím dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi.
  • Cholesterol - Filtrovaná nebo překapávaná káva nezvyšuje cholesterol.
  • Srdce - Vlivem kofeinu dochází v těle k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve. Tento proces podporuje činnost srdce a zvyšuje srdeční tep. Samozřejmě lidé s vysokým či kolísavým krevním tlakem si musí dát na pití kávy pozor.
  • Ledvinové kameny - Pacienti trpící na močové a ledvinové kameny dbají na zvýšený příjem tekutin, zejména vody, doplněné čajem a bezkofeinovou kávou. Pití kávy předchází tvorbě močových kamenů ještě účinněji, než pitím vody.
  • Deprese - Optimálně 2 šálky kávy denně způsobí, že tělo začne produkovat hormonální látky - serotonin, dopamin a noradrenalin, které mají vliv na náladu a pocity štěstí. Ovšem nadměrné pití kávy může naopak způsobit nervozitu a neklid.
  • Astma a bolesti hlavy - Kofein uvolňuje kortizol a adrenalin, který zvyšuje krevní tlak, čímž se zrychluje činnost srdce, a tím se uvolňují průdušky.
  • Lepší paměť - Kofein v kávě blokuje specifické receptory adenosinu v nervových tkáních, čímž se udržuje stav aktivity, ale proces zlepšuje i celkovou paměť.
  • Zuby - Káva působí i proti zubnímu kazu, neboť obsahuje látky, které brání šíření bakterií. Pochopitelně musíme pít kávu bez cukru.

Pozor na nežádoucí účinky kávy:

  • Horší vstřebávání minerálů a vitamínů, zejména železa, vápníku a vitaminu B1.
  • Dehydratace, káva působí na náš organismus močopudně, proto je nutné na jeden šálek kávy (45ml) vypít nejméně 0,5 l čisté neochucené vody.
  • Osteoporóza, dvě až tři kávy denně a dost, nadměrné pití kávy způsobuje řídnutí kostí.
  • Vysoká hladina cholesterolu, pití nekvalitní (komerční) kávy, se negativně odrazí na vašem cholesterolu a stavu srdce a cév.
  • Překyselení a toxicita organizmu, je způsobena přidáváním mléka a cukru do kávy.